Sunday, October 14, 2012

၀က္ျခံအေၾကာင္းသိေကာင္းစရာ


နဖူးမွာေပါက္တဲ့ ဝက္ၿခံဆိုတာ မ်က္ခံုးႏွစ္ခုၾကားနဲ႔ ႏွာေခါင္းထိပ္ပိုင္း စံုတဲ့ေနရာကို မ်က္ႏွာရဲ႕ T-zone လို႔ေခၚပါတယ္။ နဖူးမွာေပါက္တဲ့ ဝက္ၿခံေတြက အဲလိုေနရာမ်ဳိးေတြမွာ အမ်ားဆံုး ေပါက္တတ္ၾကပါတယ္။ အဆီျပန္တဲ့ အေရျပားပိုင္ရွင္နဲ႔ ေပါင္းစပ္အေရျပား ပိုင္ရွင္ေတြမွာ ပိုၿပီး ေပါက္တတ္ၾကပါတယ္။ နဖူးျပင္ေပၚက ဆံပင္နဲ႔ ဆက္စပ္ေနတဲ့ ေနရာေတြမွာ ဝက္ၿခံေတြကို ေတြ႕ရတတ္ၿပီး အေရျပားနီရဲကာ ေရာင္ရမ္းေနတတ္ပါတယ္။ ဝက္ၿခံေပါက္တဲ့ အခ်ိန္ ပံုမွန္အိမ္မွာ ျပဳလုပ္ေနက် ကုထံုးေတြနဲ႔ ကုသေနရင္း ေျခာက္ပတ္ေလာက္ ၾကာတာေတာင္ မသက္သာေသးဘူးဆိုရင္ အေရျပား အထူးကုနဲ႔ တိုင္ပင္သင့္ၿပီး လိုအပ္ရင္ ေဆးဝါးနဲ႔ ကုသမႈေတြ ခံယူသင့္ ပါတယ္။

နဖူးမွာ ဝက္ၿခံေပါက္တတ္ေသာ တျခားအေၾကာင္းရင္း

အမ်ဳိးသမီးေတြမွာ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္ခ်ိန္ေတြမွာ ေဟာ္မုန္းအေျပာင္းအလဲ တခ်ဳိ႕ေၾကာင့္ နဖူးမွာ ဝက္ၿခံေပါက္တတ္ပါတယ္။ ဆီပါဝင္တဲ့ အလွကုန္ ပစၥည္း အသံုးျပဳတဲ့သူေတြနဲ႔ ဆံပင္လိမ္းေဆး တခ်ဳိ႕ေၾကာင့္ ေပါက္တတ္ ပါတယ္။ တျခား အေၾကာင္းအရာေတြလည္း ရွိပါေသးတယ္။

အလြန္အမင္း သန္႔စင္ျခင္း

အေရျပားကို ေၾကးခၽြတ္သန္႔စင္တာက ေကာင္းပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ခဏ၊ ခဏ ျပဳလုပ္တာေတြေၾကာင့္ေတာ့ ဆန္႔က်င္ဘက္ အာနိသင္ ျဖစ္သြားတတ္ ပါတယ္။ အေရျပားကို အလြန္အမင္း သန္႔စင္လိုက္တာေၾကာင့္ အဆီဂလင္း ေတြထဲကို ဘက္တီးရီးယားေတြ ေရာက္ရွိသြားၿပီး ၾကာရင္ ဝက္ၿခံျဖစ္ေစတတ္ တယ္လ႔ို Los Angeles မွ အေရျပား ပညာရွင္ေတြက ဆိုပါတယ္။

ဆံပင္လိမ္းပစၥည္းမ်ား

ဆံပင္လိမ္းတဲ့ စပေရး၊ ဂ်ယ္လ္နဲ႔ တျခားဆံပင္လိမ္းတဲ့ ပစၥည္းေတြေၾကာင့္ သင့္နဖူးေနရာနားမွာ ဝက္ၿခံေတြ ေပါက္တတ္ပါတယ္။ ဆံပင္လိမ္းတဲ့ ပစၥည္းမွာ ပါဝင္တဲ့ ကမ္မီကယ္ေတြ ဦးေရျပားေပၚ ထိေတြ႕ရာကေန ဝက္ၿခံ ေတြ ေပါက္လာရတာမ်ဳိး ျဖစ္ပါတယ္။

ဦးထုပ္ႏွင့္ လုပ္ငန္းခြင္သံုး ဦးထုပ္

လုပ္ငန္းခြင္ထဲမွာ ဦးေခါင္းကို ကာကြယ္ဖို႔အတြက္ အျမဲတမ္းဝတ္ဆင္ရတဲ့ Helmets ေတြနဲ႔ ဦးထုပ္ကို အျမဲဝတ္ဆင္တတ္သူေတြမွာ နဖူးနဲ႔ ဦးထုပ္ၾကား ကေခၽြးနဲ႔ ျပင္ပက အညစ္အေၾကးေတြေၾကာင့္ ဝက္ၿခံေတြ ေပါက္လာတတ္ ပါတယ္။

အိပ္စက္မႈ အေလ့အထ

အိပ္စက္ခ်ိန္မွာ သင္က ေဘးတစ္ဖက္တည္းကို ေစာင္းၿပီး အိပ္တတ္သူဆိုရင္ ေခါင္းအံုးနဲ႔ သင့္နဖူးျပင္နဲ႔က ထိေတြ႕မႈဟာ အခ်ိန္ၾကာတတ္ပါတယ္။ သင့္ေခါင္းအံုးဟာ သန္႔ရွင္းမႈ မရွိရင္ဘဲျဖစ္ေစ၊ ေရာဂါပိုးဝင္ရင္ပဲ ျဖစ္ေစ ေစာင္းအိပ္တဲ့ နဖူးျပင္ေနရာနားမွာ ဝက္ၿခံေပါက္တတ္ၾကပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ တစ္ဖက္တည္းေစာင္းၿပီး အိပ္တတ္သူေတြဟာ ပက္လက္ျပန္ေျပာင္း အိပ္ၾကည့္ပါ။ သန္႔စင္တဲ့ ေခါင္းအံုးကို အသံုးျပဳပါ။

မိတ္ကပ္လိမ္းထားၿပီး အိပ္စက္ျခင္း

မိတ္ကပ္လိမ္းထားခ်ိန္ဟာ ဘယ္အခ်ိန္ပဲ ျဖစ္ပါေစ၊ ညအိပ္ရာဝင္ေတာ့မယ္ ဆိုရင္ေတာ့ သင္လိမ္းထားတဲ့ မိတ္ကပ္ေတြကို ဖ်က္ၿပီးမွ အိပ္ရာဝင္သင့္ ပါတယ္။ အိပ္ရာဝင္ခါနီး မိတ္ကပ္မဖ်က္တာေၾကာင့္ မ်က္ႏွာမွာ ျပင္ပက ဖုန္မႈန္႔ေတြ၊ မိတ္ကပ္မွာပါဝင္တဲ့ ဆီေတြနဲ႔ ေခၽြးေတြေပါင္းကာ ဘက္တီး ရီးယားေတြ ေပါက္ဖြားလာၿပီး နဖူးျပင္မွာ ဝက္ၿခံေတြ ေပါက္တတ္ပါတယ္။ ေဖာ္ျပပါ အေလ့အထေတြကို ဆင္ျခင္လိုက္မယ္ဆိုရင္ေတာ့ နဖူးမွာေပါက္တဲ့ ဝက္ၿခံကို သက္သာသြားႏိုင္ပါတယ္။

                                                      သဲသဲ

ခါးနာေသာသူမ်ားအတြက္ အလြယ္ဆံုးကုသနည္း


အခုနည္းကေတာ့ သေဘာၤရြက္ပါဘဲဗ်ာ လြယ္ကူပါတယ္၊ သေဘၤာရြက္စိမ္းတစ္ရြက္ကို ညအိပ္ခါနီး ေက်ာဘက္အက်ႌ အတြင္းက အသားေပၚမွာ ကပ္ထားၿပီး အိပ္ရမယ္။ ပက္လက္လွဲၿပီး ညအိပ္ပါ။ ခါးထဲက အပူအခိုးေတြ ကို သေဘၤာရြက္က စုပ္ယူပါတယ္။ ကပ္ထားခိုက္မွာ စပ္ရွိန္းရွိန္းခံစားရပါမယ္။ အဲဒီလို ေန႔စဥ္ ရက္ဆက္ မပ်က္မကြက္ လုပ္ရပါတယ္။

ေနာက္ၿပီး ခါးေလ့က်င့္ခန္းကိုလည္း လုပ္ရပါမယ္။ လုပ.္ပံုကေတာ့ မတ္တပ
္ရပ္ေနၿပီး ခါးကို ေရွ႕အနည္း ငယ္ ကိုင္းၿပီး ခႏၶာကိုယ္ကို ခါးမွစ၍ ဆန္ေကာ၀ိုင္းသလို လွည့္ပတ္ေပးရပါမယ္။ ဘယ္ျပန္ညာျပန္ (၁၀)

ႀကိမ္ေလာက္ အလိုက္သင့္ သက္သက္သာသာ လွည့္၀ိုက္ေပးရပါမယ္။ အဲဒီလိုလုပ္ေတာ့ ခါး႐ိုး၊ ခါးဆစ္က အေၾကာအရြက္ေတြ ပြင့္လာၿပီး အေညာင္းအကိုက္ သက္သာလာပါလိမ့္မယ္။ တစ္ေန႔မွာ ႏွစ္ႀကိမ္ေလာက္ ေလ့က်င့္လုပ္ၾကည့္ပါ။
                                                                                 

ေဂၚဖီထုတ္ အေၾကာင္းသိေကာင္းစရာ


ေဂၚဖီထုပ္ကို တစ္ႏွစ္ပတ္လံုး ဝယ္ယူရရွိႏိုင္ၿပီး စြမ္းအင္ျမင့္မားတဲ့ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္၊ ပ႐ိုတင္းဓာတ္၊ သၾကား၊ အမွ်င္ဓာတ္၊ အဆီ၊ သိုင္ယာမင္း၊ ႏိုင္ယာစင္၊ ႐ိုင္ဘိုဖေလဗင္၊ ပန္တိုသီးနစ္အက္စစ္၊ ဗီတာမင္ စီ၊ ေက၊ B6 ၊ ေဖာလိတ္၊ ကယ္လ္စီယမ္၊ သံဓာတ္၊ မဂၢနီဆီယမ္၊ ေဖာ့စ္ဖရပ္စ္နဲ႔ ဇင့္ (သြပ္) ဓာတ္တို႔ ပါဝင္ပါတယ္။ ေဂၚဖီထုပ္ကို အစိမ္းလိုက္ စားေလ့ရွိသလို၊ အခ်ဥ္တည္ၿပီး၊ ဟင္းခ်က္ၿပီး၊ စြပ္ျပဳတ္လုပ္ၿပီး၊ ေၾကာ္ၿပီးစားေလ့ ရွိၾကပါတယ္။ အရသာရွိတဲ့ ေဂၚဖီထုပ္မွာ ေအာက္ပါက်န္းမာေရး အက်ဳိးေက်းဇူးေတြ ပါဝင္ပါတယ္။
(၁) မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာကို သိသိသာသာ ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္

ေဂၚဖီထုပ္ဟာ ေသြးတြင္း မေကာင္းတဲ့ ကိုလက္စထေရာ ေလ်ာ့က်ေစေရးမွာ အလြန္ထိေရာက္မႈ ရွိပါတယ္။ ေဂၚဖီထုပ္ဟာ အစာေျခစနစ္ရွိ သည္းေျခအက္စစ္ေတြနဲ႔ ေပါင္းၿပီး ခႏၶာကိုယ္အျပင္သို႔ ကိုလက္စထေရာကို ထြက္သြားေစလို႔ပါ။ ေဂၚဖီထုပ္ကို အစိမ္းလိုက္ စားရင္ ဒါမွမဟုတ္ သုပ္စားရင္ ပိုမို အာနိသင္ရွိပါတယ္။ အစိမ္းလိုက္ မစားခ်င္ရင္ အနည္းငယ္ျပဳတ္ၿပီး ဆားနဲ႔ င႐ုတ္ေကာင္းမႈန္႔ျဖဴးၿပီး စားေပးပါ။ ေဂၚဖီထုပ္မွာ အမွ်င္ဓာတ္မ်ားစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ အစာေျခစနစ္ကို က်န္းမာေစပါတယ္။

(၂) ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္

ေဂၚဖီထုပ္မွာပါတဲ့ ေရာင္ရမ္းမႈက်ေစတဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြက ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ က်န္းမာေရး အေျခအေနကို ေကာင္းမြန္ေအာင္ လႈံ႕ေဆာ္ ကူညီႏိုင္ပါတယ္။ ကိုယ္တြင္း ေရာင္ရမ္းမႈျဖစ္ရင္ ေရာဂါေဝဒနာမ်ဳိးစံု ျဖစ္ႏိုင္ေျခ ရွိပါတယ္။ ေရာင္ရမ္းမႈက်ေစတဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြပါတဲ့ ေဂၚဖီထုပ္ကို သံုးရက္ၾကာတိုင္း အနည္းဆံုး တစ္ႀကိမ္စားေပးရင္ ေရာင္ရမ္းမႈကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ ေဂၚဖီထုပ္ကို အၾကာႀကီး ခ်က္ျပဳတ္တာမ်ဳိး မလုပ္ပါနဲ႔။ ေဂၚဖီထုပ္မွာပါတဲ့ ပ႐ိုတင္းနဲ႔ အာဟာရဓာတ္ေတြ အားလံုး ဆံုး႐ႈံးသြားႏိုင္လို႔ပါ။ ကိုယ္တြင္းမွာ ေရာင္ရမ္းမႈ က်ေစတဲ့ အာဟာရဓာတ္ေတြ မရွိရင္ နာတာရွည္ ေရာင္ရမ္းမႈျဖစ္ၿပီး ကင္ဆာေရာဂါ အမ်ဳိးမ်ဳိးကို ျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္။

(၃) ကင္ဆာေရာဂါ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ႏိုင္ပါတယ္

ေဂၚဖီထုပ္မွာ မ်ားမ်ားပါဝင္တဲ့ အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ ဓာတ္ေတြက ကင္ဆာေရာဂါ အမ်ဳိးမ်ဳိးရဲ႕ အႏၲရာယ္မွ ကာကြယ္ေပးႏိုင္ေၾကာင္း ေလ့လာမႈ အမ်ဳိးမ်ဳိးက သက္ေသျပခဲ့ပါတယ္။ ေဂၚဖီထုပ္မွာ ကင္ဆာကို တြန္းလွန္ေပးႏိုင္တဲ့ ဂလူကိုစီးႏိုးလိတ္ဆိုတဲ့ ဓာတ္ပါဝင္တာေၾကာင့္ အိုက္ဆိုသိုင္ယိုဆိုင္ယာနိတ္ဆိုတဲ့ ဓာတ္ေပါင္းအျဖစ္ ကူးေျပာင္းကာ ကင္ဆာဆဲလ္ေတြကို တြန္းလွန္ေပးတာနဲ႔ ဖ်က္ဆီးတာေတြကို လုပ္ေဆာင္ေပးပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေဂၚဖီထုပ္ကို အရင္ကတည္းက ကင္ဆာတြန္းလွန္ေပးတဲ့ အစာအျဖစ္ သတ္မွတ္ခဲ့တာ ျဖစ္ပါတယ္။

(၄) အစာေျခစနစ္ကို က်န္းမာေစၿပီး အစာအိမ္အနာကို က်က္ေစပါတယ္

ေဂၚဖီထုပ္မွာပါတဲ့ အမွ်င္ဓာတ္ေတြဟာ အစာေျခစနစ္ က်န္းမာေအာင္ ထိန္းသိမ္းေပးႏိုင္႐ံု သာမက အစာအိမ္ အနာေတြကို က်က္ေစတယ္လို႔ ေလ့လာမႈေတြက ဆိုပါတယ္။ ေဂၚဖီထုပ္မွာ ပ႐ိုတင္းဓာတ္၊ သတၱဳဓာတ္နဲ႔ ဗီတာမင္ဓာတ္တို႔ မ်ားစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ အစာအိမ္နဲ႔ အူလမ္းေၾကာင္း ေဝဒနာေတြကို သက္သာေစပါတယ္။ ေဂၚဖီထုပ္မွာပါတဲ့ အမိုင္ႏိုအက္စစ္နဲ႔ ဂလူတာမင္း တို႔ကလည္း အူေတြကို က်န္းမာေစၿပီး ကိုယ္တြင္းက ဘက္တီးရီးယားေတြ ထုတ္လုပ္မႈကို မွ်တေအာင္ ကူညီႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အစာေၾကညက္ကာ ေရာဂါေဝဒနာေတြရဲ႕ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က်ေစႏုိင္ပါတယ္။

(၅) စြမ္းအင္ကို တိုးေစပါတယ္

ေဂၚဖီထုပ္မွာ စြမ္းအင္အဆင့္ ျမင့္မားစြာ ပါဝင္တာေၾကာင့္ တက္ႂကြေစၿပီး လန္းဆန္း ေနေစပါတယ္။ ေဂၚဖီထုပ္မွာပါတဲ့ ဗီတာမင္ ဘီ ဟာ စြမ္းအင္ျမင့္မားစြာ ထုတ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ေဂၚဖီထုပ္က မ်ားမ်ားစားရင္ ေလထေစႏိုင္တဲ့အတြက္ အသင့္အတင့္ပဲ စားသင့္ပါတယ္။
 (၆) အေရျပား အိုမင္းမႈ မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္

ေဂၚဖီထုပ္မွာ ဘီတာကယ္႐ိုတင္းလို အိုမင္းမႈ တားဆီးေပးတဲ့ ျဒပ္ေပါင္းေတြမ်ားစြာ ပါဝင္သလို အင္တီေအာက္ဆီးဒင့္ျဖစ္တဲ့ ဗီတာမင္စီလည္း မ်ားစြာပါဝင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အေရျပားဆဲလ္ေတြ ထိခိုက္မႈ မျဖစ္ေအာင္ ျပန္လည္ ျပဳျပင္ေပးႏိုင္ၿပီး အေရျပား ေတာက္ပၾကည္လင္ေစကာ အေရျပား အိုမင္းမႈမျဖစ္ေစဖို႔ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ႏုပ်ဳိလွပေစဖို႔ ေဂၚဖီထုပ္ကို မွန္မွန္စားေပးသင့္ပါတယ္။

                                                                               ၾကယ္စင္