Tuesday, October 23, 2012

တန္ဖိုးရွိတင့္တယ္ေသာ ဆံေကသာမ်ားထိန္းသိမ္းၾက


ေကာင္းျခင္းေဝျဖာ တင့္တယ္စြာလွ်င္၊ ေကသာဆံလွ ထိန္းသိမ္းၾက

ကြၽန္မတို႔ ငယ္စဥ္ကပင္ ဦးေခါင္းထိပ္ရွိ ဆံပင္၊ ဆံထံုးအလွကုိ တန္ဖုိး ထားခဲ့ၾကသည္။ မိန္းမတို႔၏ ေကာင္းျခင္း ငါးျဖာ လကၡဏာတြင္ ဆံပင္၏ ေကာင္းျခင္း၊ အသား၏ေကာင္းျခင္း၊ အ႐ုိးအဆစ္၏ ေကာင္းျခင္း၊ အေရ၏ ေကာင္းျခင္း၊ အရြယ္၏ ေကာင္းျခင္းဟု ဓမၼပဒ၊ ပုပၹဝဂ္၊ ဝိသာခါ ဝတၴဳတြင္ ဖြင့္ဆိုထားခဲ့သည္။

နန္းေတာ္ေရွ႕ ဆရာတင္ ေတးျပဳေသာ ''ေရႊမင္းဂံ'' သီခ်င္းတြင္ ဆံေကသာႏွင
့္ ပတ္သက္၍ ''ပိတုန္းေရာင္ ေကသာ ျဖန္႔လိုက္လွ်င္ တစ္ကိုယ္လံုး ေဝေဝဆာဆာ ၾကည္ၾကည္ လင္လင္၊ မင္းဂံဘုတ္ရြာသူမ်ား အသားေတာ္ ဝင္းလို႔ ဝါဝါရည္ရႊင္'' ဟု စပ္ဆုိခဲ့သည္။

လွပေၾကာ့ရွင္းေသာ မိန္းမပ်ဳိက နက္ေမွာင္ေသာ ပိတုန္းေရာင္ဆံ ေကသာ ပုိင္ဆုိင္ရမႈကို ဂုဏ္တင္ဝင့္ၾကြား ေလ့ရွိသည္။ နက္႐ိႈင္းမႈ႐ုပ္သြင္ အေပၚ မာန္ကေလးခ်ီ၍ ဟန္ကေလး ဝင့္ရသည္။ မိန္းမပ်ဳိ ေလးမ်ား၏ လွ တစ္မ်က္ႏွာ ယဥ္တေက်းေက်း ကိုယ္ေနဟန္ထားတြင္ ဆံေကသာ ၏ေကာင္းျခင္းက အေရးပါလွသည္။



ယေန႔အခ်ိန္တြင္ ဆင္ယင္ထံုးဖြဲ႕မႈမ်ားက ေျပာင္းျပန္ ျဖစ္ကုန္သည္။ ေခတ္ဆန္သည္ပဲ ေျပာေျပာ ေခတ္မီသည္ပဲ ဆုိဆုိ...၊ မူလအနက္ေရာင္ ဆံပင္ကို နီရဲေနေအာင္ ေဆးဆိုးလာျခင္းအေပၚ ျမန္မာအမ်ဳိးသမီး တစ္ဦးအေနျဖင့္ မႏွစ္ၿမိဳ႕မိတာ အမွန္ပါ။ ''ပိတုန္းေရာင္ေကသာ'' အဆိုမွ ''ပဒုိင္းေရာင္ေကသာ'' အဆုိသုိ႔ ေျပာင္းပစ္ရမည့္ အေျခအေနမ်ဳိးကိုေတာ့ မလုိလားပါ။

ေျဖာင့္စင္းေနေသာ ဆံပင္အလွကို ေကာက္၍ တြန္႔၍ လိမ္၍ ျမန္မာ မေလးမ်ားဘဝမွ အာဖရိကန္ မေလးမ်ား ဘဝသို႔ ေငြကုန္ေၾကးက်ခံၿပီး အရွင္လတ္လတ္ ဘဝေျပာင္းၾကျပန္၏။ က်က္သေရရွိေသာ ပိတုန္းေရာင္ ေကသာ အလွကို ဂုတ္ေထာက္၊ ဂုတ္ဝဲ၊ ဆံတိုမေလးမ်ားအျဖစ္ ပံုစံေျပာင္း လဲၾကကုန္၏။ ဂုတ္ဝဲ၊ ေက်ာဝဲ ဆံပင္ဖားလ်ားခ် အလွျပမႈ စတုိင္ကို တီဗီေၾကာ္ျငာမ်ားမွ အတုယူၿပီး ေငြေသာင္းခ်ီကုန္ခံကာ ပံုစံေျပာင္းၾက ျပန္၏။
ဆံပင္ေလွ်ာ္ၿပီးခါစ ဖားလ်ားခ်ထားသည့္ ပံုမ်ဳိးျဖင့္ စက္ဘီး၊ ဆုိင္ကယ္ စီးနင္းျခင္းမွ ေပးေသာ ဒုကၡဆင္းရဲကို လက္ေတြ႕ ႀကံဳဖူးသူမ်ားမွ နားလည္ ၾကေပမည္။ ေခါင္းေလွ်ာ္ၿပီးစ ဆံပင္ မေျခာက္၍ ဖားလ်ားခ် ၿပီး ရပ္ထဲရြာထဲ သြားလာမႈကို ေရွးဘုိးဘြား မိဘမ်ားက အတိတ္နိမိတ္ မေကာင္းဟုဆုိကာ တားျမစ္ခဲ့ၾကသည္။၏

ျမန္မာအမ်ဳိးသမီးမ်ား ဆံပင္ကိုအျမတ္တႏိုးျဖင့္ တန္ဖိုးထားခဲ့သည္ မွာ ေခတ္အလီလီ ႏွစ္အဆက္ဆက္ေက်ာ္ျဖတ္ခဲ့ပါၿပီ။ မ်ဳိး႐ုိးဗီဇ၏ ျပယုဂ္ အျဖစ္ေနရာေပးခဲ့ပါသည္။

''ေယာက်္ားတို႔ဘုန္း လက္႐ံုး၊ မိန္းမတို႔ဘုန္း ဆံထံုး'' ဟူသည္ကို ေမ့၍ မရသလုိ ပစ္ပယ္၍လည္းမရပါ။ ျမတ္ႏုိးဖြယ္ရာ တန္ဖိုးထား ထိန္း သိမ္းရမည္သာျဖစ္သည္။

မိမိတို႔၏ဆံပင္၊ ဆံစုမ်ားကို ျဖတ္ေတာက္၍ ျပတိုက္၊ ဌာပနာတိုက္ မ်ား၌ ထည့္လွဴဒါန္းျခင္းသည္ တန္ဖိုးရွိေသာ အရာ၊ ျမတ္ႏုိးဖြယ္အရာကို စြန္႔လွဴ ျခင္းျဖင့္ အတၱကို ဖယ္ခြာျခင္းပင္ျဖစ္သည္။

မိန္းမတို႔၏ ေကာင္းျခင္း ဆံေကသာအလွကို ျမတ္ႏုိးဂုဏ္ယူစြာ ထိန္းသိမ္း သင့္ပါေၾကာင္း၊ ဖံုးလႊမ္း ႀကီးစိုးလာမည့္ အေနာက္တုိင္း ယဥ္ေက်း မႈမ်ားကို မ်ဳိးခ်စ္စိတ္ လူမ်ဳိးခ်စ္စိတ္ မဟာ အုတ္တံတုိင္းႀကီးျဖင့္ ကာရံ တားဆီး သင့္ပါ ေၾကာင္း ေရးသားတင္ျပလုိက္ရပါသည္။ ။

ဇင္မာသင္း

ဂ်င္း၏ ေဆးဖတ္၀င္ပံု

အိမ္ရွင္မမ်ား မီးဖိုေခ်ာင္တြင္ မရွိမျဖစ္ ဟင္းခတ္ အေမႊးအႀကိဳင္ ပစၥည္း တစ္မ်ဳိးျဖစ္၏။ အညီႇနံ႔မ်ား ေပ်ာက္ကင္း ေစရန္ အထူးအသံုးျပဳ ၾကသည္။ဥအတက္ကုိသာ မ်ားေသာ အားျဖင့္ အစား အေသာက္တြင္ လည္းေကာင္း၊ ေဆး၀ါးမ်ား အျဖစ္ ေသာ္လည္းေကာင္း အသုံးျပဳ တက္ပါသည္။
 
ေဆးဖက္ဝင္အျဖစ္ အသံုးျပဳပါက လြန္စြာ အသံုးဝင္ေပသည္။ ေအာ့အန္ျခင္း၊ ႀကိဳ႕ထိုးျခင္းမ်ားျဖစ္ ပါက ခ်င္းစိမ္း သတၱဳရည္ ၁၂ ပဲသားခန္႔ကို ၾကက္သြန္နီဥ သတၱဳ ရည္ႏွင့္ေရာ၍ ေသာက္သံုးပါက လ်င္ျမန္စြာ ေပ်ာက္ကင္းေစ ႏိုင္ပါသည္။
အသံ၀င္ျခင္း၊ အသံပ်က္ျခင္း၊ လည္ေခ်ာင္း နာျခင္း မ်ားအတြက္ ဂ်င္းပါးပါး ၇ လႊာအား ထန္းလ်က္ ၃ လုံးထည့္၍ ေရသုံးခြက္ တစ္ခြက္တင္ က်ိဳၿပီး ေသာက္ျခင္းျဖင့္ ေရာဂါ ေပ်ာက္ကင္း ေစႏုိင္ပါသည္။ ရာသီ အေျပာင္းအလဲေၾကာင့္ ျဖစ္ေပၚတက္ေသာ တုပ္ေကြး ဖ်ားျခင္း၊ ခ်မ္းစိမ့္စိမ့္ ဖ်ားျခင္း၊ လည္ေခ်ာင္း နာျခင္း၊ ေခ်ာင္းဆုိးျခင္း စေသာ ေရာဂါမ်ားတြင္လည္း ဂ်င္းႏွင့္ ထန္းလ်က္ကို အထက္ပါ အတုိင္း နံနက္တစ္ႀကိမ္၊ ည တစ္ႀကိမ္ ေသာက္သုံးျခင္း၊ ဟင္းလ်ာ မ်ားတြင္ ယခင္ကထက္ အနည္းငယ္ ပုိထည့္၍ ခ်က္ျပဳတ္ စားေသာက္ျခင္းျဖင့္ ေရာဂါ ေပ်ာက္ကင္း ေစပါသည္။ အေနာက္တုိင္း သုေတသီ တခ်ိဳ႕မွ ဂ်င္းကုိ စားသုံးျခင္းျဖင့္ virus မ်ားေၾကာင့္ ျဖစ္သည့္ အခ်ိဳ႕ေရာဂါ ေတာ္ေတာ္ မ်ားမ်ား ေပ်ာက္ကင္းႏုိင္ေၾကာင္း ေတြ႕ရွိထားပါသည္။

ႏွာေစး၊ ေခ်ာင္းဆိုး၊ ပန္းနာ ေရာဂါမ်ားကို ခ်င္းစိမ္း သတၱဳရည္ႏွင့္ ပ်ားရည္ အနည္းငယ္ ေရာစပ္၍ မၾကာမၾကာ လ်က္ေပးခဲ့ပါက သက္သာ ေပ်ာက္ကင္း ေစပါသည္။သြားကုိက္ ေရာဂါတြင္ ဂ်င္းကို ပါးပါးလွီး၍ အုံေပးျခင္းျဖင့္ သြားကုိက္ ေရာဂါ ေပ်ာက္ကင္း ေစပါသည္။

နားကိုက္ေရာဂါ ခံစားေနရလွ်င္ ခ်င္းစိမ္း သတၱဳရည္ကို မီးႏွင့္ အနည္းငယ္ အပူေပး၍ နားကို က်ပ္ေပးပါက နားကိုက္ျခင္းကို သက္သာ ေပ်ာက္ကင္း ေစပါသည္။ သြားကိုက္ပါက ခ်င္းစိမ္း အနည္းငယ္ကို ကိုက္ဝါး၍ သြားကိုက္ ေသာ ေနရာတြင္ ငံုထားပါက မၾကာခင္ သက္သာ ေပ်ာက္ကင္း လာပါ လိမ့္မည္။

အမ်ိဳးသမီးမ်ား မီးဖြားၿပီး သားအိမ္ မက်က္ဘဲ ဖ်ားနာျခင္း မ်ားအတြက္ ထန္းလ်က္ ၂ က်ပ္သား၊ ဂ်င္း ၁ က်ပ္သားအား ေရ တစ္ပိႆာတြင္ တစ္၀က္ခန္႔ ျဖစ္ေအာင္ က်ိဳပါ။ ၿပီးလွ်င္ တစ္ခါေသာက္ ၂ ေအာင္စ ေသာက္ျခင္းျဖင့္ ၎ေရာဂါကို ေပ်ာက္ကင္းေစ ပါသည္။ မီးယပ္ေသြးႏွင့္ ပတ္သက္၍ ထိမ္ျခင္း၊ က်န္ျခင္းမ်ားျဖစ္ပါက ခ်င္းစိမ္း အနည္းငယ္ႏွင့္ ထန္းလ်က္ကို သံုးခြက္တစ္ခြက္ တင္ျပဳတ္၍ ေသာက္ပါက ေသြးသားမွန္ကန္ လာပါလိမ့္မည္။

ခရီးသြားရတာ၀ါသနာပါေသာ္လည္း ကားမူး ၊ လွိဳင္းမူး ေအာအန္ေနသူမ်ားအတြက္ ေအာအန္မွုကိုထိန္းခ်ဳပ္နိုင္တဲ့ ဦးေႏွာက္၇ဲ့အစိတ္အပိုင္းေတြကို
ဂ်င္းတက္မွာပါတဲ့ ဓါတ္ပစၥည္းေတြက ထိန္းခ်ဳပ္နိုင္တယ္လို့သိရပါတယ္။ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳးမရွိတဲ့အျပင္
ခံတြင္းအနံ ကိုေမႊးေစပါတယ္။စိတ္ကို၇ႊင္လန္းေစပါတယ္။ထို့အတြက္ ခရီးမသြားခင္ လက္သန္းဖ်ား
ေလာက္ဂ်င္းတက္ေလးစားသြားလ်ွင္ မူး၍ ေအာ့အန္ျခင္းမွကင္းေ၀းမွာျဖစ္ပါတယ္

မွန္ကန္တိက် အသံုးခ်က ေရာဂါေပ်ာက္ကင္း သက္သာေစေသာ စိတ္ခ်မ္း သာစရာ တိုင္းရင္း ေဆးပညာ ျဖစ္ပါသည္။


ပန္းသီးစားသုံးျခင္း၏ က်န္းမာေရး ေကာင္းက်ဳိးမ်ား

(က) အ႐ုိးမ်ားကုိ ခုိင္မာေစၿပီး အ႐ုိးႏွင့္ပတ္သက္ေသာ ေရာဂါမ်ား ျဖစ္ပြားမႈမွ ကာကြယ္ေပးျခင္း။

(ခ) ပန္းနာရင္က်ပ္ ေရာဂါမ်ားကုိ သက္သာေစၿပီး ျဖစ္ပြားမႈႏႈန္းကုိ ေလ်ာ့က် ေစျခင္း။

(ဂ) အဆုတ္၊ ရင္သား၊ အူမႀကီး၊ အသည္းတို႔တြင္ ျဖစ္ပြားႏုိင္ေသာ ကင္ဆာ ေရာဂါကုိ တားဆီး ကာကြယ္ ေပးျခင္း။

(ဃ) မွတ္ဉာဏ္ခၽြတ္ယြင္းျခင္း၊ အသက္ႀကီးရင့္ခ်ိန္ အတိတ္ေမ့ျခင္းစသည့္ ဇရာ ေရာဂါမ်ား ေဆာလ်င္စြာ ျဖစ္ပြားျခင္းမွ ကာကြယ္ တားဆီးေပးျခင္း။

(င) ကိုလက္စထေရာဓာတ္ကုိ ေလ်ာ့က်ေစျခင္း။

(စ) ဆီးခ်ဳိေရာဂါကုိ ကာကြယ္ေပးႏုိင္ျခင္းႏွင့္ ျဖစ္ပြားမႈကုိ ႀကိဳတင္ကာကြယ္ ႏုိင္ျခင္း။

(ဆ) ခႏၶာကုိယ္အေလးခ်ိန္ကုိ ေလ်ာ့က်ေစႏုိင္ၿပီး အသားအေရ က်စ္လစ္ ေစျခင္း စသည့္ အက်ဳိးေက်းဇူး မ်ားရရွိႏုိင္ပါတယ္။